Älvsjöpodden

Det här är ett av mina ❤ – projekt: Jag ska starta en lokal Älvsjöpodd i februari 2020. Tjoho!

Här kan du nu lyssna på Älvsjöpoddens första avsnitt, ”pilotavsnittet”.

Vi ska just bygga en poddstudio i källaren på vårt hus på Långbrodalsvägen 27. I slutet av januari kommer radiojournalisten Tomas Jennebo till Älvsjö för att hjälpa mig med att spela in första avsnittet. Sedan ska det bara rulla på, med mig som programledare.

Tanken är att spela in ett nytt avsnitt av Älvsjöpodden varje fredag. Varannan vecka kommer jag att ha en Älvsjö-kändis eller lokal Älvsjöprofil som gäst i studion, och varannan gång kommer jag att lyfta ett lokalt ämne/tema. Det kan vara något som är aktuellt i Älvsjö för tillfället, eller ett ämne med lokal koppling, som helt enkelt intresserar mig.

Varför en lokal podd?

Jo, när jag sa upp mig för att börja frilansa som journalist funderade jag noga igenom vad som har varit roligast hittills under min 20-åriga yrkesliv. Jag landade i att lokaljournalistik var bland det med givande jag gjort, detta cirka år 2000-2006, först för tidningen Mitt i Upplands-Bro och sedan för Mitt i Sollentuna. Att träffa människor som kunde berätta historier om sitt närområde, att hitta journalistiskt intressanta och relevanta ämnen, var både ett spännande och viktigt uppdrag.

Varför just Älvsjö?

Jag är fortfarande rätt ny i Älvsjö och nyfiken på allt. Jag flyttade ihop med min nuvarande man och köpte ett hus i Älvsjö i april 2018. Vi var båda nya i området efter att ha bott 15-20 år i näraliggande Enskede/Stureby. Det var spännande att starta om i ny miljö. Våra barn är rätt stora – alla sex hemmaboende barn är mellan 10 och 20 år, de går i skola i Enskede, så vi lärde inte känna folk i området ”automatiskt” genom barn i förskola och skola. Men vi har några vänner från förr som också bor i Älvsjö och har börjat lära känna grannar och vänners vänner.

Älvsjö är ett intressant område, en rätt stor förort som rymmer mycket, både gammalt och nytt. Vårt hus är till exempel 112 år gammalt, så bara husets historia är en intressant berättelse. Men det byggs även nytt och området utvecklas. Grönområdena som Älvsjöskogen och Långsjön uppskattar vår familj väldigt mycket redan. Att starta en Älvsjöpodd tror jag handlar lite om en första förälskelse i området. Och sug efter att ta reda på mer.

Vi har gått med i Hembygdsföreningen, jag har botaniserat lite bland böckerna på biblioteket i Älvsjö – men framförallt kommer jag prata med många Älvsjöbor, för att hitta intressanta ämnen för podden.

Här finns Älvsjöpoddens hemsida och blogg:

http://www.alvsjopodden.se

Om du vill bidra med tips och idéer är du varmt välkommen! Gå gärna in och gilla Älvsjöpoddens nystartade facebooksida, där du kan följa projektet från start:

https://www.facebook.com/alvsjopodden/